Pečeme domácí chleba – 1. díl: výběr pekárny a příslušenství

Domácí pečení chleba se stalo v posledních letech trendem. Jen málokdo pohrdne čerstvě nadýchanému, křupavému a ještě teplému chlebu. Jistě je jednodušší, koupit si chléb v obchodě (mají velký výběr), ale pocit upéct si vlastní chleba, ho ničím nenahradí. Jen je potřeba se rozhodnout, jestli věříte svým rukám a uděláte si těsto sami nebo si ho raději koupíte. Také jestli si ho upečete v troubě nebo v domácí pekárně. My jsme zvolili způsob, kterým je domácí pekárna, která vám práci ulehčí.

Pečení chleba vyžaduje trénink a zručnost

Berte pečení chleba jako jakýsi rituál a zapojte do něj všechny své smysly. Uvidíte, že takový chléb bude nejen dobře vypadat, ale i fantasticky chutnat. Pokud si chcete připravit těsto vlastní, tak se jistě neobejdete bez mouky, vlažné vody droždí a dalších ingrediencí. Přesto většinu surovin najdete doma, takže by to problém být neměl.

Spíše si říkáte, jakou pekárnu si vybrat? Na trhu je jich tolik, že ani nevíte, pro jakou se dříve rozhodnout. Lepší je však pekárnu vidět a prohlédnout si jí, než koupit první a levnou, kterou v obchodě nebo na internetu spatříte. Parametry jsou tím, co by vás mělo zajímat. Ujasněte si, jak často s pekárnou chcete pracovat a také, co od ní očekáváte. Chcete si upéct jen chleba? Některá totiž umí i skvělé bagety alias ciabatty nebo croissanty. S takovou pekárnou si můžete vytvořit i italský druh pečiva. Rovněž hnětení těsta je pro specifický sortiment pekáren maličkost. Od toho se odvíjí i přání zákazníků. Ti náročnější se nespokojí se třemi programy pečení, ale čekají od pekárny mnohem více. S různými funkcemi však její cena stoupá, což je logické.

Domácí chleba

Chleba z domácí pekárny

Kouzlení s pekárnou

Standardní pekárnu, která vám upeče sice menší, ale o to křupavější chléb, si také oblíbíte. Nemusí umět vše, ale předčí ostatní pekárny o důkladnější zpracování těsta na chléb. Pro kreativní jedince to však, přesto může být nadbytečná funkce. Těsto si přece za deštivého odpoledne udělají s dětmi. Zapojí se celá rodina a máte i dostatek času na jeho přípravu.

Kynuté těsto vám pekárna vymíchá už téměř každá, ale pro speciální druhy chlebů, je investice na místě. Dokonce jsou programy, které bravurně zvládnou i přípravu džemu. Představa, že stojíte u plotny a neustále mícháte ovoce a hlídáte stupeň ohřevu, pro vás bude minulost. Se speciální pekárnou se dá doslova čarovat, příprava domácího jogurtu se stane třeba i vaší předností.

Detaily, které potěší

U většiny je předností i odložený start a vy víte, že k večeři se dočkáte chlebu, který bude ještě teplý a nádherně křupavý. Méně hlučné pekárny jsou také žádanější, protože je můžete zapnout kdykoliv, i když si vzpomenete o půlnoci. Automatické dávkovače surovin jsou exkluzivní záležitostí. Pro početnější rodinu se dají upéct třeba i dva menší chleby najednou. Lidé s bezlepkovou dietou se nemusí v obchodě zdržovat s výběrem chleba. Míra pečení kůrky je také dost důležitá, protože ne všichni mají rádi tmavší a tvrdší kůrku, např. babička nebo dědeček ocení kůrku světlejší a měkčí. Ze zkušeností je známo, že jeden hnětač v menší nádobě vykoná práci za dva. Těsto je důkladněji zpracované a krásně hladké. V případě pečení podlouhlého tvaru chleba, si vyberte pekárnu se dvěma hnětači, jinak to není potřeba.

Sdílet:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *