Pečeme domácí chleba – 2. díl: příprava těsta a kvásku

Testo na chleb

chleba_testo2Možností se vám nabízí více, jednou je ta nejjednodušší, kdy si zajdete do obchodu a těsto si koupíte. Není nad to si ovšem udělat těsto vlastní! Z prvního dílu našeho pečení už víte, jakou si vybrat domácí pekárnu. V tomto díle se však potřebujete naučit nejen její obsluze, ale i přípravě těsta.

 

Jaká pekárna, takový chléb

Suroviny a ingredience se liší od výběru pekárny. Pokud jste se rozhodli pro pekárnu, která zvládne pracovat s kynutým těstem a bílou moukou, upečeme si nejprve tuto formu. V dalším díle se dozvíte o možnostech pečení spousty druhů, pokud k tomu máte přizpůsobenou pekárnu. Nejlepší je ovšem nasbírat zkušenosti na základním těstu, než se hned pouštět, např. do pohankového těsta. Tvar chleba závisí na velikosti pekárny, koresponduje tak s jejím tvarem. Čím větší chléb, tím větší pekárna. Podlouhlý tvar chlebu lépe zpracují hnětače dva, ale naprostá dokonalost je i upečení dvou chlebů naráz. Na pšeničném chlebu vychytáte vše, tak s chutí do toho a půl je hotovo.

Testo na chleb

Co budete potřebovat?

K tomu, abyste si vytvořili těsto potřebujete samozřejmě mouku. To je základ, do kterého se přidávají další ingredience, vlažná voda, droždí, sůl a kmín. Droždí je důležité na výrobu kvásku, který se připraví opravdu jednoduše. Smíchá se s vlažnou vodou, trochou cukru a nechá vzejít. Do mouky se dá sůl, drcený kmín a udělá malý důlek, kam se vlije kvásek. Nyní je na řadě mísení všech složek. Jdete do toho ručně nebo máte pekárnu s hnětači? Ručně je to pracné, ale výsledek stojí také za to. Záleží na vás, pokud spěcháte, určitě se vám vyplatí domácí pekárna s hnětačem. Těsto musí být kypré a nelepivé, odhadnout konzistenci těsta na správné upečení, je opravdu um. Nicméně nikomu nebude vadit, že vám první chléb praskne nebo neudrží úplně tvar, roli hraje hlavně chuť. Postupně se stanete ve výrobě šikovnější a chléb bude i nádherně vypadat, dá se nazdobit i z vrchu. Nezapomeňte i naprosto zdánlivý detail, jako je řádné odpočinutí těsta. Některé pekárny se pyšní i automatickým dávkovačem, tam je to ještě mnohem snazší nadávkovat porci na pečení chleba.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *