Pečeme domácí chleba – 3. díl: různé druhy

 

Nemusíte vždy péct jen pšeničný chléb, variací na chutné a zdravé chleby je nespočet. Každý si tak najde to své, bez čeho se v chlebu neobejde. Někdo si oživí tradiční chuť pšeničné mouky sušeným mletým česnekem nebo slunečnicovými či lněnými semínky a je také spokojen. Záleží na vás, jestli se rozhodnete experimentovat s jinou, než bílou moukou nebo jen přidáte koření. Pokaždé vám vznikne jiný chléb. Jak jsme vám předesílali ve druhém dílu, je lepší začít s přípravou základní hmoty a od té se učit další speciální druhy chlebu. Ono samotné vykynutí potřebuje i koupi kvalitní ošatky a dalšího příslušenství. Domácí pekárna s mnoha funkcemi, je pro pečení jiného, než pšeničného chlebu s dalšími ingrediencemi, opravdu ideální. Nastavení stupně propečení kůrky je pro milovníky vypečené kůrky jako stvořené.

 

Popularita jiné, než pšeničné mouky

Pšeničná mouka lze nahradit moukou žitnou, špaldovou, ale i jiné obilniny nejsou v pozadí – ječmen, pohanka, atd. Bezlepkové pečivo je pro mnohé uživatele jedinou možnou variantou jejich životosprávy. V obchodě se tak pohankový chléb může tvářit sebe lépe, než je tomu potom u vás v žaludku. Raději si udělat chleba vlastní, nemyslíte?

 

Nespočet variant a druhy chlebů

Od výběru mouky si potom jasně odvodíte i název chlebu (pšenice – pšeničný, žito – žitný, pohanka – pohankový). Velké oblíbenosti se těší žitný chléb, který je v kombinaci s cereáliemi, považován za lehkou fitness stravu pro sportovce. Také špaldový nebo pohankový chléb je zdravý. Nebojte se do nového druhu vašeho chlebu přidat i nasekané ořechy, vločky, bylinky či zeleninu. Vytvoříte si tak chléb, který vás zasytí na delší dobu a přitom s ním nebudete přibírat na váze. Pivní nebo škvarkový chléb je sice kaloričtější, ale jednou za čas si ho také můžete dopřát. Jistě vašemu zdraví tolik neublíží jako je tomu u prorostlého bůčku. Upéct chleba si tak můžete kdykoliv, kdy si jen zamanete. Nyní už víte, jak na to.

Sdílet:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *