Superpotravina zvaná chlorella

Jistě už každý z nás někdy slyšel pojem „superpotravina“ nebo „zelené potraviny“ a určitě všichni víme, že se tyto slova týkají zdraví. Co to je ale ta chlorella, o které se v dnešní době tolik mluví a co je na ní tak super?

Co to je chlorella?

Chlorella je sladkovodní jednobuněčná řasa s unikátním komplexním složením, které má na naše tělo blahodárné účinky.

Její typické až smaragdově zelené zbarvení vypovídá o tom, že obsahuje velké množství zeleného barviva – chlorofylu. Mimo to je tvořena bílkovinami, aminokyselinami, vlákninou, vitamíny, minerálními látkami a enzymy.

Jak chlorella účinkuje?

Všechny látky obsažené v této zelené řase se v lidském organismu nějakým způsobem uplatňují a zajišťují širokou škálu pozitivních účinků. Jedním z hlavních pozitiv chlorelly je detoxikace.

Přirozeně pročišťuje celý náš organismus, odvádí z těla toxiny, škodlivé a odpadní látky. Díky tomu posiluje naši imunitu, regeneruje a omlazuje tělo, zbavuje nás pocitu únavy, uklidňuje a zlepšuje náladu.

Chlorella stabilizuje hladinu krevního cukru, cholesterolu a krevní tlak. Působí preventivně nejen v oblasti srdečních chorob, ale také i jako prevence před nejrůznějšími nemocemi, infekcemi a proti rakovině.

Upravuje pH vnitřního prostředí organismu a zabraňuje tak překyselení. Zlepšuje trávení, napomáhá správnému zažívání a urychluje léčbu trávicího traktu.

Pozitivně ovlivňuje léčbu infekcí, kožních a lymfatických onemocnění.

Její účinky jsou proslulé i v odvětví zubního lékařství, protože snižuje tvorbu zubních kazů, dezinfikuje ústa a léčí zánět dásní. Dokonce se používá při léčbě aftu nebo oparu.

Co se týká nervové soustavy a psychické stránky člověka, tak i zde se chlorella pyšní řadou báječných účinků. Zabraňuje nervovému vyčerpání, posiluje paměť, pomáhá při stresu, zlepšuje náladu a schopnost soustředění se, ulevuje při úzkosti a depresích.

Jak se chlorella užívá?chlorella-advanced

Nejčastěji ji najdete ve formě zelených tablet, které můžete v ústech rozkousat. Tabletku si je dobré vzít nalačno, nejlépe 20-30 minut před jídlem.

Nezapomeňte na dostatečný přísun tekutin. Dávkování není většinou přesně určeno. Nejlepší ale je množství postupně a pozvolna zvyšovat. Předávkovat se chlorellou nelze.

Chlorellu ale také můžete přidávat do salátů, různých polévek a pomazánek.

Pro koho je chlorella určená a kdy se nedoporučuje užívat?

Chlorellu může používat každý, kdo chce pečovat o své zdraví včetně dětí. Chlorella nevyžaduje žádné speciální upravování. Její užití vám zabere jen malý zlomek času a investice, kterou do ní vložíte, se vám mnohonásobně vrátí.

Je vhodná jak pro diabetiky, tak i pro astmatiky.

Jediný případ, kdy se chlorella nedoporučuje je období před, během a nejméně tři dny po ozařování. Neměla by se užívat ani během Crohnovy choroby a při plicní embolii.chlorella-inzerat

 

Jak chlorella souvisí se zelenými a super potravinami

Nejdříve je dobré zmínit, jaké potraviny do těchto kategorií patří.

Takže mezi zelené potraviny můžeme zařadit jak chlorellu, tak i mladý ječmen, mladou pšenici a spirulinu. Tyto potraviny obsahují obrovské množství přirozených výživných látek, které naše tělo nezbytně potřebuje.

Další společnou věcí je vysoký obsah chlorofylu neboli zeleného barviva.

Mezi superpotraviny patří výše zmíněné zelené potraviny a superovoce jako je moruše, goji, brusinky a borůvky. Chlorella se do této skupiny zařazuje proto, že má stejně jako jiní zástupci superpotravin velký obsah bioaktivních látek.

Zázračné účinky chlorofylu

Chlorofyl je zelené rostlinné barvivo působící jako pigment v zelených rostlinách a řasách, mezi které samozřejmě patří i chlorella. Obecně chlorofyl během fotosyntézy zachycuje světelné sluneční záření, které pak využívá k tvorbě sacharidů.

Zelené barvivo obsažené v chlorelle je zodpovědné za detoxikaci, protože právě ono z těla odvádí těžké kovy a toxické látky. Kromě této důležité funkce je chlorofyl báječným pomocníkem při hojení ran a popálenin. Dále má protizánětlivé účinky a zlepšuje funkci jater.

Žádná z běžných potravin bohatých na chlorofyl jako je například brokolice nebo špenát, nezahrnuje tak velké množství tohoto barviva jako sladkovodní řasa chlorella.

Druhy chlorelly

Existuje více druhů chlorelly, ale mezi ty nejkvalitnější a s největším obsahem zeleného barviva patří chlorella vulgaris a chlorella pyrenoidosa.

Jak vybrat kvalitní potravinový doplněk s chlorelou?

chlorella-nabidkaVždycky čtěte složení a nehleďte jen na cenu. I zde platí, že čím vyšší cena, tím (většinou) vyšší kvalita. Abyste se ale vyhnuli předraženým výrobkům a nenaletěli, postačí, když si přečtete základní údaje o daném produktu.

Především se zaměřte na množství chlorelly v balení – čím vyšší procento, tím lépe. Vyhnete se tak přidaným látkám jako je želatina, škrob, oxid křemičitý a jiným. Také koukejte na druh řasy – chlorella vulgaris a pyrenoidosa patří mezi ty nejkvalitnější.

Snažte se nakupovat nebo objednávat jen z prověřených eshopů. Informujte se a přečtěte si doporučení ostatních zákazníků.

Produkty s chlorellou pyrenoidosa

Většina výrobků s chlorellou pyrenoidosa obsahuje řasu pěstovanou v Taiwanu v jejím přirozeném prostředí, takže se nejedná o žádnou skleníkovou nebo uměle pěstovanou potravinu.

Vždy se výrobci snaží o to, aby tablety obsahovaly co nejvíce biologicky aktivních látek a zachovala se jejich maximální účinnost. Mnoho z těchto produktů obsahuje navíc vitamin D a B12, což jsou vitamíny důležité pro správné fungování organismu.

Produkty s chlorellou vulgaris

Produkty s touto řasou často obsahují navíc železo, hořčík a řadu nejrůznějších vitamínů jako je například vitamín C, B1, B2, B5, B6 a B12. Největší obsah chlorofylu ale nalezneme ve výše zmiňované řase – chlorella pyrenoidosa.chlorella-inzerat

Sdílet:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *